יום שני, 20 בדצמבר 2010

המלצות תזונה לפי הטמפרטורה האנרגטית של המזון


התאמת תזונה לפי הטמפרטורה האנרגטית של המזון

על פי עקרונות התזונה הסינית, למזון שאנו אוכלים ישנה השפעה מחממת או מקררת.
לכל מזון אנרגייה ייחודית. היא יכולה להיות חמה/חמימה/קרה/קרירה או נייטרלית.
מזון בעל אנרגיה מחממת ייצור חום בגוף ואילו מזון בעל אנרגיה מקררת ייצור קור בגוף. מזון נייטרלי לא יקרר ולא יחמם.
הטמפרטורה האנרגטית של המזון נקבעת על פי השפעתו המקררת/מחממת על הגוף ולא על פי הטמפרטורה שבה המזון מוגש ונאכל.
דוגמא למזון מחמם: חרדל, ג'ינג'ר, שום, קימל, עוף, בשר.
דוגמא למזון מקרר: עגבניה, חציל, סלרי, מלפפון, טופו.

בישול מזון הנחשב קר מבחינה אנרגטית (כמו למשל עגבניה, גריסים) לא ישנה את טבעו לאנרגיה חמה.
ניתן לאזן את אופיו האנרגטי של התבשיל על ידי הוספת אלמנט מחמם כגון: שום, בצל, פלפל שחור, ג'ינג'ר וכו...

אדם שרוצה לחמם את גופו במזג אויר חורפי וקר, עדיף שישתה תה צמחים מחמם כגון: תה קינמון, רוזמרין, שומר. ולא ישתה תה נענע, או תה ירוק, מכיוון שהללו יקררו אותו.
ברגע שאנו שותים משקה חם או אוכלים מרק חם אנו חשים חמימות בגוף, אך בטווח הארוך יותר, האנרגיה של המזון היא זו שתשפיע על הטפרטורה הפנימית בגוף.

דוגמאות למזון קר:
· ירקות/שורשים: אצות, עגבניה, אספרגוס
· פירות ואגוזים: אפרסמון, אבטיח, בננה, מלון, מנגו, שזיף, שסק. למעשה,ניתן לראות שפירות הגדלים בקיץ, יעזרו לנו לקרר את הגוף בעונה החמה. 
דגנים/זרעים: נבט חיטה, זרעי חסה.

דוגמאות למזון קריר:
· ירקות/שורשים: ברוקולי, חציל, חסה, מלפפון, סלרי, פטריות שמפניון, צנון,  גמבה, תרד.
· פירות ואגוזים: אבוקדו, אגס, אשכולית, לימון, תפוח, תפוז, תות שדה.
· תבלינים: מיורן, נענע.

דוגמאות למזון חם:
· תבלינים: ג'ינג'ר יבש, הל, חזרת, פלפל שחור, פלפל חריף, קינמון.
· שמן: שמן סויה, שמן זרעי כותנה.
· מן החי: אלתית.

דוגמאות למזון חמים:
· ירקות ושורשים: בצל, בצל ירוק, כרישה, עירית, עלי חרדל, פטרוזליה, שום, שומר, שמיר.
· תבלינים: אגוז מוסקט, בזיליקום, ג'ינג'ר טרי, אניס, כמון, כוסברה, מנטה, עלי דפנה, קימל,  רוזמרין
· מן החי: בשר בקר, אנשובי, חמאה, כבש, עוף, כבד עוף.

דוגמאות למזון נייטרלי:
המזון הנייטרלי הוא קבוצת מזון שניתן לשלבה הן בתזונה מחממת והן במקררת.
· ירקות ושורשים: ארטישוק ירושלמי, נבטי אלפלפה, גזר, דלעת, כרוב, לפת, סלק אדום, עלי צנון, פטריות שיטאקי, תפוח אדמה, בטטה, תירס.
· תבלינים: זעפרן, ליקוריץ'.
· פירות ואגוזים: אננס, זיתים, משמש, ענבים, פטל, פאפיה, קוקוס, שזיף, שקד, תאנה.
· קטניות וזרעים: אורז לבן, אפונה, גרעיני דלעת (לא קלויים), זרעי פשתן, זרעי שומשום, נבטי אורז, נבטי שעורה, סובין אורז, עדשים, פול, פולי סויה שחורים, שיפון, שעועית אזוקי, שעועית ירוקה.
· דבש.

בטיפול הסיני, בנוסף על הדיקור, אני מאבחן איזה סוג מזון עדיף למטופל.
יכול להיות שאדם מסוים יצטרך מזון חם יותר או קר יותר, או אולי למשל מזון חמים עם נגיעות קרירות.

אם אדם שסובל מחום (הדבר מתבטא למשל בכך שנמצא תמיד ליד מזגן מקרר, יש לו נטייה להזעת יתר, קשה לו יותר להתמודד עם עונת הקיץ), יקבל תזונה חמה, המצב שלו רק יחמיר, ולכן האבחנה חשובה מאוד.

לפי הרפואה הסינית - כדי לדעת איזו תזונה להתאים לאדם. יש לבצע אבחנה מקיפה. האבחנה נעשית על ידי תשאול מקיף, אבחנת דופק, אבחנת לשון ואבחנה במגע על פני הגוף.

אין תגובות:

הוסף רשומת תגובה