יום שני, 20 בדצמבר 2010

המלצות תזונה לפי עונות השנה


התאמת תזונה לפי עונות השנה


הסינים מאמינים שלעונות השנה ישנה השפעה עמוקה על הצמיחה וההתפתחות של בני האדם. לכן, עלינו לחיות בהרמוניה עם שינויי האקלים בין העונות. כשאנו מסיימים עונה אחת ומתקרבים לעונה הבאה, גופנו ונפשנו עושים התאמה הדרגתית לשינוים  בתנאים, יום אחר יום. 
ניתן לסייע לתהליך המעבר בין העונות על ידי בחירה והתאמה של מזון מסוים ואופן הכנתו.
 
 לאורך השנים איבדנו את היכולת האינטואיטיבית שלנו ביחס לבחירת המזון המתאים ולהכנתו. ניתן לראות זאת על ידי מציאת פירות וירקות בשווקים גם מחוץ לעונת גידולם המקורית. כמו כן, גם חימום מזון במיקרוגל מאפשר אכילת מזון שהוקפא תקופה ממושכת.
 
תזונה נכונה לאביב:
זהו הזמן בו הטבע מתחיל ללבלב ולפרוח. זהו הזמן הטוב ביותר לתת ביטוי לאנרגיה יצירתית ולהוציא לפועל רעיונות שנאספו והתגבשו בנו.
לא סתם נקרא "חג האביב" גם "חג החירות" במסורת היהודית. האנרגיה שקיימת באביב מאפשרת פריצה ויציאה מתוך מסגרות קודמות ודפוסים ישנים. בדומה לנבט הפורץ מהזרע שהיה טמון באדמה, החוצה, כלפי האור.
 - עיקר התזונה בעונה זו צריך להתבסס על מזון שמניע למעלה והחוצה, כגון: ירקות עליים צעירים בתהליך צמיחתם, נבטי של זרעים ושל דגנים וקטניות.
תהליך ההנבטה יוצר בצמח יותר סוכרים וטעם מתקתק וכמו כן ויטמין C שהוא חומר חיוני לטיהור רעלים ומשקעי שומנים בכלי הדם.
על תהליך ההנבטה ניתן לקרוא בסעיף המתאים.
 - כדאי לבשל את המזון זמן קצר על אש חזקה (אפשר להיעזר במחבת ווק).
תבלינים מומלצים לעונה:
בזיליקום, שמיר, שומר, עירית, בצל ירוק, רוזמרין, עלי דפנה וג'ינג'ר טרי.
 - יש להגביל מזון מלוח שמוריד את אנרגיית הגוף למטה.
   כמו כן, מומלץ להמנע ממזון כבד ושומני, מזון מעובד המכיל כימיקלים (מוצרי המזון שבאים מוכנים/קפואים, שדורשים חימום של מספר דקות בטוסטר או במיקרוגל), מאחר וסוגי המזון הללו מכבידים ומעיקים על פעולת הכבד.
 
"אלו שלא יצייתו לחוקי האביב, עונשם יהיה פגיעה בכבד. עבורם הקיץ המתקרב צופן בחובו דיכאונות ושינויים לרעה"
מתוך ה-NEI JING – ספר הרפואה הפנימית של הקיסר הצהוב.
 
תזונה נכונה לקיץ:
עונת הקיץ מסמלת בשלות. זהו זמן השיא בהתפתחותם של פרחים ופירות.
על מנת להתאים את עצמנו לקיץ עלינו לתת ביטוי לעיקרון הגדילה, התפתחות, פעילות, תנועה.
לשם כך, יש להתחיל את היום בשעת בוקר מוקדמת, להיחשף לאור השמש ולקבל אנרגיה סולארית שכה חיונית לגדילה ולהתפתחות.
 - זוהי העונה שבמהלכה כדאי להקדיש יותר זמן לפעילות מחוץ לבית, לטיולים, משחקים, פעילות ספורטיבית.
 - הכנת המזון דומה לזו שבאביב, כדאי לבשל את המזון זמן קצר על אש חזקה (אפשר להעזר במחבת ווק) או לאוכלו טרי ללא בישול.
 - מנגנון ההזעה שתפקידו לקרר את הגוף פועל בצורה מוגברת בקיץ, לכן חשוב להקפיד על שתייה מרובה בין הארוחות (אך לא בזמן  הארוחה), עד שצבע השתן נעשה בהיר וצלול.
 - פרט לאיבוד נוזלים, קיימת בעיה של איבוד מינרלים בהזעה. את אלו יש לספק לגוף בחזרה דרך המזון, בעיקר על ידי אכילת מגוון ירקות  עליים ודגנים מונבטים.
 - כמו כן, עדיף להשתמש בעלי ירק הגדלים מעל האדמה, בניגוד לשורשים שמתאימים יותר לסתיו ולחורף.
 - חשוב להמעיט בשומנים ובמזון שזמן עיכולו ממושך כמו בשר, ביצים וחלק מהדגנים המלאים והקטניות. אלו יוצרים תחושת כובד ועצלות.
 - כדי לקרר את הגוף בימים חמים ניתן לאכול פירות וירקות או לשתות ממיציהם. שתייה של תה צמחים כמו נענע תעזור גם היא.
 - חשוב לא להגזים בצריכת מזון או שתייה קרים מכיוון שבכמות גדולה עלולים להחליש את מערכת העיכול.
 - כניסה ויציאה לסירוגין מחום לקור עלולה להביא לחדירת קור לגוף ולגרום להתקררות ולכאבי שרירים. בנוסף, הקור מכווץ את נקבוביות העור ומונע את תהליך ההזעה הנחוץ.
 
תזונה נכונה לסתיו:
זהו זמן האסיף, זמן לאיסוף פנימה בכל הרמות, זמן לאגור מזון כדלק לחימום הגוף והזנתו, זמן להתעטף בלבוש חם יותר, לשבת יותר בבית, ללמוד ולהתכונן לחורף.
כל הדברים בטבע מתכווצים ונעים פנימה ולמטה. עלים ופירות נופלים וזרעים מתיבשים.
 - זהו הזמן להאט פעילות ולעסוק בפעילות גופנית-נפשית איטית יותר ופחות נמרצת. פעילות שתכוון את האנרגיה שלנו פנימה למודעות גוף נפש, כמו יוגה, נשימה לחיזוק הריאות ומדיטציה.
 - זהו הזמן לאסוף, לארגן וללכד את האנרגיה שבנו ואת המחשבות שלנו שהיו פתוחות ופזורות יותר בעונות החמות.
 - את המזון כדאי לבשל לאורך זמן רב ובחום נמוך.
 - המזון צריך לכלול יותר דגנים, קטניות, זרעים וחלבון מהחי. הירקות הטובים ביותר יהיו שורשי פטרוזליה/כוסברה/סלרי/לפת, בצל ושום.
 
"אלו שלא יצייתו לחוקי הסתיו עונשם יהיה פגיעה בריאות, עבורם החורף צופן בחובו קשיי עיכול ושילשולים, לכן הם לא יוכלו לעזור לעצמם בתקופת האיחסון של החורף " (ובנוסף, יתקררו הרבה).
מתוך ה-NEI JING – ספר הרפואה הפנימית של הקיסר הצהוב.
 
תזונה מתאימה לחורף:
מבחינת פעילות פיזית עלינו להאט את הקצב ולהקדיש יותר זמן למנוחה ולשמירה על חום הגוף. חשוב לשמור על זרימה נכונה של אנרגיה ודם בגוף, על גמישות עמוד השדרה, המפרקים והשרירים. יש לעשות זאת במקום סגור שאינו חשוף לרוח ולקור.
 - הפעילות המתאימה ביותר תהא תרגילי חימום קלים, טאי צ'י ויוגה.
 - בתקופת החורף עלינו להיות מכוונים פנימה. להשקיע את האנרגיה שלנו בפיתוח המודעות הפנימית, בסובלנות והקשבה לזולת ולעצמנו.
  זוהי העונה בה כדאי להקדיש זמן רב יותר להתבוננות פנימית ולמדיטציה.
  - חשוב לשמור על חום הגוף, אך לא בעזרת מזון חריף וחם מדי הגורם להזעה ולסכנת התקררות.
 - סוגי המזון הרצוי הם: דגנים מלאים וקטניות, זרעים ואגוזים ומוצרים מן החי.
 - המזון יבושל על להבה נמוכה למשך זמן רב יותר.
 - ניתן לקלות זרעים ואגוזים ולהשתמש מעט יותר בשמן.
 
"אלו שלא יצייתו לחוקי החורף יסבלו מפגיעה בכליות, עבורם האביב צופן בחובו אין-אונות".
מתוך ה-NEI JING – ספר הרפואה הפנימית שנת 200 לפנה"ס.
 
  
לפי הרפואה הסינית - כדי לדעת איזו תזונה להתאים לאדם,בנוסף להתיחסות לעונות השנה, יש לבצע אבחנה מקיפה.
אני מבצע את האבחנה על ידי תשאול מקיף, אבחנת דופק, אבחנת לשון ואבחנה במגע על פני הגוף.
על מנת להעריך את משקלך, לחץ/י פה

אין תגובות:

הוסף רשומת תגובה